Сеуште нема пари за штетите од ланскиот град за земјоделците од Општина Ново Село

Земјоделците од општина Ново село цела година чекаат обештетување по ланското мајско невреме со град кој им го уништи посевите. Најпогодени беа производителите во...

Во Колешино ниски откупни цени на бостанот, тракторска приколка од 2,5 тона се купува и за 10 илјади денари

Земјоделците од подбеласичкиот регион во струмичко реагираат на ниските откупни цени на годинашново производство со бостан. Тврдат дека нема трговци а производството го даваат...

Кои се манифестации во Југоистокот, организирани од општини и здруженија ќе ги поддржи МЗШВ во 2023 (преглед)

Вкупно 10 манифестации и настани организирани од општини и граѓански здруженија во Југоистокот ќе добијат финансиска помош од Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство...

Ќе се конзервира и реставрира Пирго кулата на Беласица која датира од времето на Цар Самуил – се изработува...

НУ Завод и Музеј Струмица објави дека почнале со теренските активности за изработка на Основен проект за Конзервација и реставрација на Пирго Кулата кај...

Видео: Во Ново село ,,Ѓурѓовденски средби“ – низ ора презентиран богатиот македонски фолклор !

Во општинскиот Центар Ново Село се одржаа традиционалните ,,Ѓурѓовденски средби“ кои според традицијата почнаа со поворка на играорците по улиците на Ново Село за...

Вкупно 34 викендици се планираат кај Смоларе и Мокрино – наесен продажба на парцелите

Општина Ново Село урбанизира две парцели за изградба на викенд населби. Првата ќе биде кај населеното место Мокрино додека втората кај Смоларе со што...

Во сабота во Ново Село македонско-италијански пролетен концерт со паста, вино и музика !

Во сабoта на 22-ри Април во општинскиот центар Ново село ќе се одржи вториот пролетен концерт насловен како ,,Pasta & Vino & Musica" во организација Кво...

Изградена пристапна патека за лица со инвалидитет до Мокринските извори на Беласица

Мокринските извори на Беласица станаа достапни и за лицата со инвалидитет. Изградена е пристапна патека но и соодветни летниковци за овие лица. Како што...

Претседателот Пендаровски учествуваше на граѓански форум во Ново Село во рамки на програмата „Зајакнување на општинските совети“

Жителите на општина Ново Село пред Претседателот на државата, Стево Пендаровски дебатираа и одлучуваа кои проекти имаат приоритетно значење и треба да се реализираат...

„Чисти ридови за сите“ – собрани пет тракторски приколки со пластика и отпад од излетнички локалитети во струмичко (фото)

Пет тракторски приколки со пластични шишиња лименки и друг ситен отпад се собраа од излетничко рекреативните локалитети во струмичкито регион во рамките на еко...

НАЈПОПУЛАРНИ

СЛУЧАЕН ИЗБОР

Прием на првачињата од ООУ „Атанас Нивичански“ во Детската организација

Денес, првачињата од ООУ „Атанас Нивичански“, Нова Маала, на свечена церемонија беа примени во Детската организација. Сложно, во еден глас повторувајќи ги  зборовите од...