Со новите одредби од Законот за безбедност во сообраќајот, СВР Струмица веќе одзеде 10 возила

3538

Возилата што се технички неисправни или учествуваат во сообраќајот со истечена сообраќајна дозвола повеќе од шест месеци се одземаат на 90 дена . Ова се дел од новите измени од  Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, кој стапи на сила на 26.12.2020 а согласно истите полициските припадници од СВР Струмица кои го покриваат подрачјето на Југоистокот вче има одземено 10 возила.

,,Согласно член 344 од Законот за безбедност на сообраќајот на патиштата, кој стапи на сила на 26.12.2020 полициските службеници ги одземаат возилата кои се технички неисправни или учествуваат во сообраќајот, а важноста на сообраќајната дозвола им е истечена повеќе од шест месеци (нерегистрирани). Од стапувањето во сила на оваа одредба, до денеска, одземени се 24 возила (СВР Скопје- едно, СВР Тетово-осум, СВР Струмица-10, СВР Штип-пет),, објави МВР

„Полициски службеник може да исклучи возило од сообраќај и привремено да го одземе возилото до утврдување на техничка исправност, но не подолго од три работни дена. Ако биде утврдена техничка неисправност на возилото која се однесува на предизвикување на голема бучава или во случај кога сообраќајната дозвола за возилото е со изминат рок на важност од шест или повеќе месеци, возилото се одзема во времетраење од 90 дена“, стои во донесените измени.

Ова значи дека големата бучавост, ширење чад од ауспухот, пребавното возење или неможноста на едно возило да закочи, т.е. да застане веднаш со сопирачките, ќе бидат сигнали за сообраќајната контрола и овластување за да се посомневаат во техничка неисправност, т.е. веднаш возилото да го застанат, да го исклучат од сообраќај и да го пратат на технички преглед. Сигнал за неисправност и овластување полицијата времено да го одзеде, е и ако возилото не е регистрирано.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.