Објавен оглас за доделување државно земјоделско земјиште во Струмица и Гевгелија за рок од 15 до 70 години

2654

Објавен е вториот инвестициски оглас за доделување на државно земјоделско земјиште под закуп над три хектари. На ниво на држава ќе бидат издадени околу 1453 хектари во повеќе општини меѓу кои и во Струмица и Гевгелија.

Земјиштето ќе се доделува во времетраење од 30 години за подигање на долгогодишни насади (лозја и овоштарници) и оранжерии, до 70 години за подигање на долгогодишни насади со лешник,  за период до 15 години за одгледување на други земјоделски култури и за период за рибници до 20 години .

,,Она по што се разликува овој оглас од останатите, е што се работи за оглас кој што освен за подигање на насади, е наменет и за инвестиции во земјоделството и руралниот развој. Поточно, освен за примарно производство, заинтересираните треба да понудат и бизнис план за инвестиции во преработувачки капацитети. Рокот за доставување на потребната документација до министерството е 40 дена, сметајќи од денеска. Огласот ќе се спроведе во транспарентна постапка по пат на електронско јавно наддавање, а имаат право да конкурираат сите домашни физички и правни лица и странски правни лица“, кажа министерот за земјоделство Трајан Димковски.

Со првиот ваков оглас во март годинава се  потпишаа 17 договори со вкупна површина од 1.240 хектари. Вкупната инвестиција на сите овие договори е 11 милиони евра кои ќе се вложуваат во следните пет години во изградба на винарници, кланици, млинови, оранжерии и откупни центри.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.