За рехабилитација на патот Дедели-Фурка-Богданци-Гевгелија ќе има јавна консултација за Извештајот за заштита и Планот за управување со животната средина

2405

Јавното претпријатие за државни патишта ја известува јавност дека планира да изврши рехабилитација на регионален пат Р1109, конкретно делницата Дедели-Фурка-Богданци-Гевгелија” во должина од 15,8 км. Станува збор за делница што ќе се рехабилитира со пари од Светска Банка кои бараат во подготовката на Извештајот за процена на животната средина и социјални аспекти но и за Планот за управување со животната средина за овој проект,е да се организира јавна конуслтација со засегнатите страни и локалното населени на наслените места долж делницата. Јавната констултација е со цел да се лсушнат мислењата, жалбите и на сите засегнати страни како за извештајот така и за планот

Извештај за процена на животна средина и социјални аспекти и План за управување со животната средина е достапен на увид во просториите на ЈП за државни патишта и во општината Богданци, како и на официјалните веб страни  на овие две институции   https://bogdanci.gov.mk/  и   www.roads.org.mk.  Засегнатите страни своите мислења забелешки и поплаки по однос на Извештајот и Планот може да ги дадат на Јавната консултација која ќе се одржи во просториите на Дом на културата во општинa Богданци на 31.05.2019 година (петок) со почеток во 12 часот .

Инаку рехабилитацијата на делницата Дедели-Фурка-Фурка-Богданци е дел од проектот за реконстуркција на 12 регионални патишта што ги финансира Светска Банка. За овој патен правец лани имаше граѓанска  иницијатива и беа собрани околу 3000 потписи за итна реконструкција посебно на делницата од Богданци до Гевгелија кој е тесен, нерамен и со многу дупки и преставува тесно грло и црна точка во сообраќајот

Заинтересираните страни во врска со јавната консултација со Извештајот за процена на животна средина и социјални аспекти и План за управување со животната средина со механизмот за жалби и поплаки може да се обратат и до одговорните лица

Лица за контакт:

Јавно претпријатие за државни патишта
Сашка Богданова Ајцева Тел: 02/3118 044 лок.305 E-mail: saska@roads.org.mk

О. Богданци Јованка Ампова Моб:078 321 586 E-mail: jovankaampova@yahoo.com

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.