Во Гевгелија доделени нови 2096 канти и 56 контејнери за селекција на пластика, хартија и лименки

532

Гевгелиски Комуналец почна да ја реализира и втората фаза од проектот за селекција на отпадот во општината. За таа цели се дистрибуираа 2 096 жолти канти и околу 56 контејнери во кои гевгелиските физички и правни лица може да одлагаат пластика, лименки и сува хартија. Ова е надополнување на минатогодишната прва фаза кога беа доделени жолти канти за дел од домакинствата

,,Минатата година, заедно со ЈПКД „Комуналец“ започнавме со селектирано третирање на комуналниот отпад од домаќинствата и правните лица. На овој начин се овозможува поквалитетно управување со отпадот, а со тоа и поздрава и почиста животна средина. Досега, праксата, покажа дека резулатите од селекцијата се успешни и гевгеличани се подготвени за правилно управување и селектирање на отпадот. Со ваквата постапка градиме едно повисоко ниво во делот на заштитата на животната средина“, истакна градоначалникот Сарамандов.

Целта на употребата на „втор сад“ за комунален отпад е со примарна селекција на наведениот домаќински комунален отпад, да се намалат количините за транспорт на истиот до Времената депонија. Селектираниот отпад од жолтите канти се собира одделно од неселектираниот комунален отпад, а динамиката за подигање на овој тип отпад навремено се најавува од страна на ЈПКД „Комуналец“.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.