Општина Богданци идниот месец ќе добие нови 60 тина контејнери , ќе има и за селекција на отпадот

1890

Општина Богданци деновиве  склучи договор со скопската фирма ,,Дема Ин’’ за набавка на околу 50 тина контејнери за собирање и селекција на отпад. Станува збор за вкупно 53 контејнери со зафатнина од 1,1 метар кубен каде жителите на Богданци ќе може да го складираат комуналниот отпад пластика и хартија. Според склучениот договор ќе бидат набавени 35 пластични контејнери со капак за складирање на комуналниот отпад, 15 пластични контејнери за складирање на пластика и 3 пластични контејнери за депонирање на хартија. Надвор од овој договор, општината ќе добие бесплатно и контејнери за складирање на стакло.

Според информациите целиот договор чини околу 513  илјади и 400 денари и според најавите во првата половина од идниот месец ќе треба да се достават контејнерите во Богданци. Истите ќе бидат поставени на фрекфентните улици и позиции каде досега се чуствуваше потреба од нови контејнери за отпад.  Со поставувањето на овие контејнери, се отвора можноста за селекција на отпадот бидејки општина Богданци ќе добие и пет контејнери за складирање на стакло

,, Очекуваме овие контејнери да бидат доставени во првата декада од месец март и ќе бидат распоредени на планираните позиции. Ова ќе значи дека во Богданци се отвара можност за селекција, бидејки ќе имаме посебни садови за комунален оптад, за пластика, хартија и стакло. Ова го правиме во интерес на почисто Богданци и генерално за заштита на животната средина, бидејки жителите ќе имат можност во посебни контејнери да го складираат отпадот од домаќинствата,, ни изјави градоначалникот на Богданци Блажe Шапов.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.