Едногласно донесен Буџетот на Општина Василево за 2023, Андонов најави капитални проекти во сите населени места

403

Советот на општина Василево, едногласно со поддршка од сите 15 советници,  го усвои предложениот  Буџет на општина Василево за наредната 2023 година кој изнесува 181 998 000 денари. Според образложението дадено од предлагачот, градоначалникот на општина Василево Славе Андонов, идната година, граѓаните во речиси сите населени места можат да очекуваат реализација на капитални проекти.

,,Поголеми проекти кои ги планираме за идната година се: Изградба на канализациони системи односно краци во населените места каде што имаме главен колектор; изградба на повеќенаменски игралишта и тоа во населените места Василево, Чанаклија и Висока Маала и реконструкција на повеќенаменското игралиште во Радичево. Имаме изградба и на улици според Програмата која што ја донесовме минатиот Совет. Како што реков имаме обезбедено средства веќе за реализација на партерно уредување на центарот во Нова Маала. Се надеваме дека идната година ќе се реализираат од веќе обезбедените средства и улицата до црквата Св. Илија во Радичево и улицата до манастирот Св. Ѓорѓи во Дукатино. Се надеваме дека ќе ја реализираме и улицата во Добрашинци од влезот кон брана Турија кон центарот преку Светска банка во вредност од околу 16 000 000 денари. Така да мислам дека граѓаните идната година треба да очекуваат во скоро сите населени места капитални проекти“, нагласи Андонов.

Вкупниот Буџет на општина Василево, заедно со Буџетите на единките корисници (двете основни општински училишта „Гоце Делчев“, Василево  и „Атанас Нивичански“, Нова Маала и детската градинка) изнесува 181 998 000 денари, додека Основниот Буџет на општина Василево е проектиран на 76 400 000 денари за кој како што кажа градоначалникот „е направен според ситуацијата во која што се наоѓа општина Василево и рамката која што ја добиваме од Министерството за финансии“, притоа нагласувајќи дека општината има долг од околу 100 000 000 денари и  блокада над 15 000 000 денари но и дека во текот на 2022 година општината има вратено над 15 000 000 денари.

Планирано е најголемиот дел од приходите во износ од 36 565 670 денари да  се добијат преку трансфери, 21 228 500 денари од даноци, 11 780 000 денари по основ на неданочни приходи, 18 155 830 по основ на капитални приходи и остатокот од 94 268 000 денари, приходи од дотации кои всушност се средствата на единките корисници. Во делот на расходите, кај Основниот Буџет 28 030 000 денари се за капитални расходи и 48 370 000 денари за тековно оперативни трошоци.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.