Во општина Радовиш ќе се менуваат старите улични со нови еко ЛЕД светлики и со уличното ќе управува фирма по ЕСКО модел

1316

Општина Радовиш склучи договор за јавно приватно партнерство со ,,Интеренерго ДООЕЛ од Скопје која како ,,ЕСКО’’ фирма во наредните месеци ќе изврши замена на старите електричките светилки со нови еко високо вклатетни ЛЕД светилки. Станува збор за проект со кој радовишани ќе добијат поквалитетно улично осветлување кое во наредните години ќе го одржува токму ова фирма по ,,Еско’’ моделот  преку ЕБОР а општината треба да оставари поголеми заштеди по овој основ.

Договорот го потпиша градоначалникот на Радовиш, Герасим Конзулов и директорот на фирмата ,,Интеренерго’’ од Скопје Зоран Трпески. Со овој договор општината ќе добие квалитетно улично осветлување во градот и населените места кое ќе биде енергетско ефикасно а ЕСКО фирмата ,,Интеренерго’’ треба да ги замени  а оналу каде ште е потребно да инсталира нови еко ЛЕД светлики  и да ги одржува уличното  во наредните години.

,,Проектот е во вредност од 1,6 милиони евра, поддржан од Европската банка за обнова и развој. Моделот „ЕСКО“ предвидува развој, изведба и финансирање на проектот со цел да се подобри енергетската ефикасност и намалат трошоците за електрична енергија и одржување’’, рече градоначалникот Конзулов кој подвлече дека целата инвестиција ќе биде платена од заштедата на енергија во наредните 8 години

Освен во Радовиш, по овој ЕСКО модел треба да се замени уличното осветлување и во општините Василево и Валандово.

,,Од заштедата на енергија, директен бенефит ќе имаат општините. Финансирањето, изведбата и гаранциите ги сносат ЕСКО компаниите, а јавниот сектор односно општините го плаќаат ануитетот према ЕСКО компаниите, исклучиво преку заштедата на енергија во месечни ануитети. Тоа значи дека по завршувањето на договорот меѓу ЕСКО компанијата и општината, во целост заштедата на енергија и опремата остануваат на јавниот партнер,, рече лани при најавата на проектот Здравко Стефановски координатор на проектот

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.