СВР Струмица апелира до граѓаните од Југоистокот да се почитуваат препораките на Владата за коронавирусот, во спротивно ќе казнува

1934

Секторот за внатрешни работи – Струмица апелира до  сите граѓани на подрачјето кое административно и територијално го покрива, целосно да ги почитуваат мерките за превенција од КОВИД-19, упатени од Владата на Република Северна Македонија во поглед на  забрана за: масовни собири и настани на отворен и затворен простори, присуство на гледачи (публика) на сите спортски настани, избегнување на патување во земји кои се од висок и среден ризик, согласно Листата од Светската здравствена организација, организиран меѓународен автобуски  превоз  (автобус, комбе, минибус и сл.) кон високо ризични земји, како и од тие земји кон Република Севрена Македонија согласно Листата на Светската здравствена организација, влез на странски државјани од земјите со висок ризик согласно Листата и сл. а посебно придржување на препораките од Министерството за здравство кои се однесуваат на засилени хигиенски мерки и воведување задолжителна самоизолација на сите лица кои доаѓаат од високо и средно ризичните држави, во период од 14 дена (согласно листата на Светската здравствена организација).

Апелираме до граѓаните доколку почувствуваат било какви симптоми, карактеристични за КОВИД-19 веднаш да се јават на телефоните  на Центарот за јавно здравје Струмица 072 235 543 и Подрачна единица Гевгелија 078 545 444 за контакт со епидемиолошките служби, кои се достапни на територијата на СВР-Струмица.

Доколку треба да патувате во некоја од земјите кои се на листата на земји заведена со висок или среден степен на ризик, се препорачува да го одложите вашето патување, освен доколку станува збор за патување поврзано со медицински цели.

Доколку патувате од некоја од овие земји, задолжително мора да пријавите на граничната полиција дека патувате од таква земја и да започнете со период на домашна само-изолација во период од 14 дена.

Доколку во моментов се наоѓате во некоја од наведените земји  препорачуваме зголемени мерки на претпазливост во секое време, да се следат локалните медиуми и упатствата на локалните власти.

Физичките и правните лица што нема да ги почитуваат и кои ги прекршуваа препораките на Владата на Република Северна Македонија, ќе бидат казнети согласно член 205 и 206 од Кривичниот законик, превидени во поглавје Кривични дела против здравјето на луѓето.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.