Промовиран системот од брана Чаушица за наводнување 85 хектари кај Дрвош и Хамзали, општина Босилово

1171

Ставен во функција хидросистемот од брана Чаушица за наводнување на 85 хектари обработливи површини во атарите на населените места Дрвош и Хамзали во општина Босилово. Станува збор за затворен хидросистем во должина од околу 7 километри  во рамките на проектот за изградба на мали нискотрошковни еколошки прифатливи системи за наводување што го финансира ЕУ.

,,Преку имплементацијата на овој проект кој веќе е завршен од страна на изведувачот и е направено интерно примопредавање, се обезбедува вода за наводнување на 85 ха, обработливо земјоделско земјиште,од кое пола ќе се користи за наводнување на површините во с.Дрвош, над бетонскиот канал од брана Турија а пола ке се користат за наводнување на АД Агролозар с.Хамзали, преку систем капка по капка со што водата која што досега така истекуваше преку преливникот и одеше во реката, најрационално ќе се искористи за наводнување,, објави градоначалникот Зимбаков

Целиот систем чини околу половина милион евра или 460 илјади евра. Вакви мали системи со средства од ЕУ се градат и во Славишко Поле во Ранковце и Колибари во Кичево а предвидена е изработка на проектна докуменцијата за изградба и на други 8 мали системи за наводнување во државата

Браната Чаушица е со капацитет од  220 илјади кубни метри вода а бенефитите од овој систем кај Дрвош и Хамзали треба да го кростата околу илјади земјоделци

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.