Од последниот повик ниту еден млад земјоделец од Југоистокот нема да добие 10 илјади евра оти апликациите не биле соодветни

1557

Од последниот повик „Помош за млади земјоделци за започнување на земјоделска дејност’’ средства во висина од 10 илјади евра нема да користи ниту еден млад земјоделец од Југоистокот, иако овој регион се смета за најградинарски. Најмногу млади земјоделци што ќе добијат државна поддршка, според неодамна потпишаните договорои има од Пелагонсикиот регион -28 во Источниот 24, Скопскиот 21 и во Вардарскиот регион 12 лица на возраст до 40 години од ова мерка.

Како што тврдат од Платежната агенција имало апликации од Југоисточниот регион и тоа од Струмица, Гевгелија, Валандово, Богданци, Радовиш но нивните апликации не биле соодветни споре барањата од распишаниот конкурс за користење средства од мерката 112. Од таа причина не е одобрено ниту едно барање за млад земјоделец во овој дел од државата.

МЗШВ најави дека ова година пддршката за младите земјоделци ќе биде до 20 илјади евра. Со овие средства тие ќе можат да набават опрема, механизација за отпочнување на земјоделски бизнис. Досега државата има склучено 526 договори за инвестиции во аграрот преку мерката Млад земјоделец. Од Југоистокот според нашите информации од истата низ сите повици имаат искористено само околу 20 тина млади фармери иако преставува најградинарскиот регион во државата.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.