Домаќинствата кои живеат кај Домот на културата во Василево може да се приклучат на изградената фекална канализација

337

Жителите од општинскиот центар Василево кој живеат околу Домот на културата може да се приклучат на изградениот крак од фекалната канализација  К1 кој се протега покрај улицата кај Домот на културата .  Должина изнесува 753 метри, а Буџетот за неговата изградба во висина од 3 257 961 денари општината го обезбеди од сопствените извори на приходи. Цената за приклучување изнесува 16 000 денари а заинтересираните граѓани за склучување на Договор треба да се обратат во ЈПКД „Турија“

„ Сите заинтересирани граѓани кои живеат во делот од Василево каде се изгради фекалната канализација К1 може да бидат приклучени на канализацијата. Ако до пред две години во Василево немаше изградено ниту еден метар фекална канализација, заврши изградбата и на вториот крак, К1 и тоа во ситуација кога општината е во најтешката финансиска состојба од своето постоење. Секој метар фекална канализација во Василево е долгоочекуван и неопходен за секојдневното живеење на граѓаните. Посветено работиме повеќе да нема излевање на септичките јами а со тоа ќе се заштити животната средина“, информираше градоначалникот Андонов

После завршувањето на приклучувањето на системот за фекална канализација планирано е асфалтирање на улицата покрај Домот на културата која беше раскопана заради активностите на изградба на овој крак. Градоначалникот го најави и стартот на изградбата на  фекална канализација во с. Василево и тоа еден крак кон црквата Успение на Пресвета Богородица и еден крак покрај отворениот канал.

Според годишниот извештај на ЈПКД „Турија“, Василево кое управува и стопанисува со системот за фекална канализација,  до 31.12.2023 година, на канализационите мрежи во с.Ангелци с.Пиперево, Едерниково и дел од Градашорци и индустриска зона Василево, приклучени се вкупно 311 субјекти

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.