Рурална Коалиција со едукативно видео и новинарска сторија ,,Со европско знаење за подобрена родова еднаквост во локалната заедница“

332

Здружението Рурална Коалиција, Кичево објави едукативно видео и новинарска истражувачка строија на теми поврзани со ЕУ интеграциите, родовата еднаквост и нејзиното практикување во општините. Едукативното видео и истражувачката сторија се изработени во рамки на проектот ,,Со европско знаење за подобрена родова еднаквост во локалната заедница“,  имплементиран од Рурална Коалиција е поддржан од Реактор – Истражување во акција и нивните партнери преку акцијата „Унапредување на родовата еднаквост во процесот на пристапување во ЕУ“. Акцијата е финансирана од Европската Унија и кофинансирана од Шведска.

Проектот е дизајниран да обезбеди конкретни резултати во период од петнаесет месеци на имплементација и да се осврне на унапредувањето на родовата еднаквост во локалната заедница преку остварување на следниве три резултати:

  • Подобрени знаења и капацитети на локалните грасрут организации, како и жените од руралните средини со цел активно учество во следењето и родовата анализа на програмите на општините како еден од методите за активирање на локалната заедница во процесите на интеграција во ЕУ;
  • Засилено вмрежување и учество на локалните чинители во процесите на интеграција во ЕУ преку застапување до локалните власти за специфичните потреби на мажите и жените во руралните области;
  • Подигната свест и информации кај жените и мажите во руралните средини и локалните основни организации за родовите димензии во процесот на пристапување во ЕУ, како и нивното значење и влијание.

Оваа објава е создадена со финансиска поддршка на Европската Унија, ко-финансирана од Шведска. Содржината е единствена одговорност на Рурална Коалиција и не ги одразува ставовите на Европската Унија или Шведска.

 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.