Општина Богданци изработи Интегриран план за локален развој до 2022 година, планот ставен на јавна расправа !

2875

Во рамките на проектот ,,Унапредување на општинското владеење’’ финансиран од ЕУ а спроведен од УНДП со министерствата за локална самоуправа и финансии, општина Богданци изработи предлог верзија на ,,Интегрираниот план за локален развој 2019-2022 година. Станува збор за документ за стратешко планирање за развојот на ова локална самоуправа врз основа на своите потенцијали.

,,Усвојувајќи го тој модел, ние ветуваме дека ке се залагаме за надминување на предизвиците со кои се соочуваат општинските органи и граѓаните во поглед на демографските движења –како сериозна закана за вкупниот локален развој во иднина, усогласеност на понудата и побарувачката на пазарот на трудот, воспоставување на партнерство на бизнис секторот и образовните институции, сертифицирање општинските услуги кон граганскиот и приватниот сектор, воспоставување на форуми на грагани со цел јавна расправа за избор на проекти од интерес на заедницата и ке работиме на подобрување на квалитетот на живот на граѓаните и квалитетот на услугите кои се пружат кон граѓанскиот сектор и деловните субјекти,, напиша градоначалникот на Богданци Блажe Шапов

Овој документ го изработиле 30 тина преставници од бизнис и граѓанскиот сектор, образовните институции, младински организации, спортски клубови, културни институции но и од општината. Тој ги дефинира предизвиците со кои се соочува општина Богданци но и дава насоки и предлага начини на кој истите ќе се надминат.

По овој план сите засеганати страни може да дадат свои забелешки најдоцна до 28 март ова година во општината или на општинскиот мејл. Интегрираниот план за локален развој може да го прочитате тука

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.