Нови струки и образовни профили во струмичките средни училишта за учебната 2021/2022 година

6876

Министерството за образование го објави Конкурсот за запишување на ученици во јавните средни училишта во земјава за учебната 2021/2022 година. Во трите средни училишта во Струмица во прва година може да се запишат 1272 ученика при што во дел од нив има воведено нови струк и образовни профили

Во СОУ Јане Сандански може да се запишат 374 ученика во 11 паралелки и тоа за гимназиско образование 238 ученика во 7 паралелки и 136 ученика во економско правно-трговска струка кои ќе бидат распоредени во 4 паралелки

Во СОУ Димитар Влахов во новата учебна година може да се запишат 381 средношколец во прва година. Таму има Земјоделско-ветиринарна струка каде може да се запишат 161 ученик во 5 паралелки, Хемиско -технолошка 93 ученика во две паралелки. Во овие две струки има нови образовни профили во соработка со струмичката бизнис заедница. Паралелно се воведува Угостителско -туристичка струка со 25 ученика исто така во соработка со бизнис секторот. Во ова училиште останува здравствената струка со 102 ученика во 3 паралелки

Во СОУ Никола Карев во прва година може да се запишат 517 ученика кои ке бидат распоредени во 16 паралелки и тоа за Машинска струка 127 ученика, Текстилно-кожарска 68 ученика, Елетротехничка 136, Сообраќајна 93, Шумско -дрвенопреработувачка 34 и Градежно геодетска струка 59 ученика. Во во дел од струките има нови образовни профили

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.