Мултус од Гевгелија со ,,Медиумска диверзија’’ ќе работи против дезинформации и говор на омраза во медиумите

1857

Девет организации за развој на медиумите во Западен Балкан и Турција ги здружија силите во рамките на проектот „Отпор кон дезинформации и говор на омраза: Акција на граѓанското општество за реафирмирање на слободата на медиумите и спречување дезинформации и пропаганда за ширењеомраза во земјите од Западен Балкан и во Турција“, финансиран од ЕвропскатаУнија.

Проектот се фокусира на зајакнување на капацитетите на медиумските организации прекувмрежување и регионална соработка, со цел да се унапреди разбирањето на моделите на дезинформации и пропаганда на омраза во медиумите и јавната комуникација во Западен Балкан и Турција. Паралелно ќе се обиде да ја зајакне способноста на медиумите и граѓанското општество да ги разоткријат и да одговорат на лажните информации, особено на Интернет, но и да се развие отпорноста на граѓаните кон дезинформациите преку промовирање на заедничко решение кое ги вклучува медиумските професионалци и другите засегнати страни.

Проектот се имплементира во Албанија, Босна и Херцеговина, Косово, Црна Гора, С. Македонија, Србија и Турција.

Тригодишниот проект го спроведува Мрежата за професионализација на медиумите во Југоисточна Европа (СЕЕНПМ), во партнерство со: Албанскиот медиумски институт во Тирана, Фондација „Медиацентар“ во Сараево, Косово 2.0 во Приштина, Црногорскиотмедиумски институт во Подгорица, Македонскиот институт за медиуми во Скопје, Новосадската школа за новинарство во Нови Сад, Мировниот институт во Љубљана и Бианет во Истанбул.

Центар за едукација култура и активизам Мултус од Гевгелија е добитник на грант во Југоисточниот регион. Тие, заедно со нивниот партнер ко – апликант Регионален центар за одржлив развој од Гевгелија ќе го спроведуваат проектот „Медиумска диверзија“, кој ќе содржи 6 хумористични видеа, 1 краток филм и 8 обуки на тема медиумска писменост и отпор кон дезинформации. Хумористичните видеа ќе ги изработуваат во соработка со Диверзија продукција, краткиот филм повторно ќе го работат средношколци, а работилниците ќе се одржуваат во Гевгелија, Богданци, Дојран и Валандово.

Проектот ќе третира теми кои вклучуваат манипулации пласирани преку медиумите, посебно преку социјалните медиуми. Ќе бидат презентирани ситуации кои често не ги забележуваме, а ни создаваат одредени искривени слики, ни оформуваат идеологии или суптилно напаѓаат нечие живеење. Проектот „Медиумска диверзија“ ќе се спроведува 9 месеци, а се планира да заврши во февруари 2022 година.

 

Регионалнатапрограма „Отпор кон дезинформации и говор на омраза: Акција на граѓанскотоопштество за реафирмирање на слободата на медиумите и спречување дезинформации и пропаганда за ширењеомраза во земјите од Западен Балкан и во Турција“ се спроведува со поддршка од ЕвропскатаУнија, од страна на партнерските организации од регионот: СЕЕНПМ, Македонски институт за медиуми, Албанскимедиумски институт, Медиацентар, Косово 2.0, Црногорски институт за медиуми, Новосадската школа за новинарство, Мировен институт и Бианет.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.