МОН ќе дава 1200 денари за основци и 1800 за средношколци како и пари за билети на студенти – повиците се објавени

1807

Министерството за образование и наука денеска ги објави повиците за финансиска поддршка за ученици и студенти. Со повикот за финансиската поддршка за ученици од основните и средните училишта чии семејства имаат вкупни месечни приходи од нето-плата до 50.000 денари месечно, почнувајќи од декември ќе се исплаќаат по 1.200 денари за основците и од 1.800 денари за средношколците. Повикот е отворен до 26 декември.

Кандидатите треба да се пријават во училиштето во кое ученикот е запишан.

Треба да приложат документи како што е  Копија од трансакциска сметка на еден родител/старател подносител на пријавата, Потврда од работодавецот за последно исплатена нето-плата на двајцата родители/старатели, но и можноста за користење на финансиска поддршка во износ од 1.800 денари за учениците од средното образование, односно 1.200 за учениците во основното образование чие семејство има вкупни месечни приходи од нето-плата до 50.000 денари.

Повикот за финансиска поддршка има и за студентите кои живеат надвор од местото на студирање за академската 2023/24 година е отворен до 24 декември. Стекнување за финансиска поддршка за корисниците е во висина на месечниот билет за меѓуградски сообраќај од местото на живеење на студентот до местото на студирање, во износ не помал од 600 денари и не поголем од 1.200 денари месечно, за период од седум месеци, започнувајќи од месец декември 2023 година.

За добивање на финансиска поддршка, кандидатите треба да се пријават електронски, на следниот линк: https://e-uslugi.mon.gov.mk/.Потврда за редовен студент на државен универзитет; Уверение за државјанство; Лична карта или друг документ за идентификација; Трансакциска сметка; Доказ за висина на месечниот билет за меѓуградски превоз од местото на живеење до местото на студирање.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.