Место 500 ќе се плаќа 370 евра за приклучок на струја а исклучените за да се приклучат повторно ќе плаќаат 440 денари

2025
Регулаторната комисија за енергетика  го одбори новиот ценовник за стандардни приклучоци и новиот трошковник на ЕВН за електрична енергија со кој за 26 отсто се намалува цената за стандарден приклучок, воедно се проширува опфатот и опсегот на стандадни приклучоци за домаќинствата и за 60 отсто се намалува цената за одвојување на броило, како и за промена од монофазен во трофазен приклучок.
Според новиот ценовник приклучокот за струја наместо досегашната цена од 500 евра, истата ќе изнесува 370 евра. Паралалено толку ќе се плаќа и за нестандарден приклучок кој досега се плаќаше по 2000 евра во населени места каде ненаше детални урбанистички планови.
Намалени се и цените за повторно приклучување во мрежата на ЕВН на лица кои биле  исклучени поради неплатени сметки. Тие повеќе нема да плаќат по 1.700 за повторно да ве вратат во системот, или повеќе од 2.000 за тоа да биде истиот ден и да не чекате, туку само 440 денари за најбрз можен рок. Истовремено се намалува и цената за одвојување на броилата. Оваа услуга сега ќе чини 200 евра, наместо претходните 500 евра.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.