Индустриското производство во октомври зголемено за 9,9 отсто

167

Индустриското производство во октомври годинава, во однос на истиот месец лани, е поголемо за 9. 9 отсто, соопшти Државниот завод за статистика.Гледано по сектори, индустриското производство во секторот Рударство и вадење на камен во октомври 2023 година, во однос на октомври 2022 година, бележи пораст од 15.9 %, во секторот Преработувачка индустрија бележи пораст од 8. 2 %, а во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација пораст од 19. 0 %.

Растот во секторот Преработувачка индустрија е резултат, пред сѐ, на зголеменото производство во следните оддели: Производство на прехранбени производи, Производство на пијалаци, Производство на текстил, Производство на хемикалии и хемиски производи, Производство на основни фармацевтски производи и фармацевтски препарати, Производство на други неметални минерални производи, Производство на машини и уреди, неспоменати на друго место и Производство на моторни возила, приколки и полуприколки.

Според главните индустриски групи, производството во октомври 2023 година, во однос на октомври 2022 година, бележи пораст кај Енергија за 11. 5 %, Интермедијарни производи, освен енергија за 2.9 %, Капитални производи за 27. 5 % и Нетрајни производи за широка потрошувачка за 11. 4 %, додека опаѓање бележи кај Трајни производи за широка потрошувачка за 28. 0 %.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.