Земјоделците од валандовско добија вода за наводнување од системот Јужновардарска долина вреден 24 милиони евра

1180

Земјоделците од валандовските населени  места Удово, Јосифово, Пирава, Калково добија вода за наводнување од хидросистемот Јужновардарска долина. Премиерот Заев заедно со министерот за земјоделство Арјанит Хоџа и градоначалникот на Валандово Перо Костадинов го ставија во функција овој систем прeку кој се очекува да се наводнуваат околу 2 150 хектари земјоделско земјиште.

„Во предвидениот рок е реализирана втората фаза на „Проектот за наводнување на јужната долина на реката Вардар“, што за земјоделците значи намалување на трошоците за производство и предуслов за осовременување на агро-секторот. Станува збор за модерен систем за водоснабдување во земјоделството, кој е од витално значење за овој крај. Без правилно и рационално управување со водните ресурси и без современи системи за наводнување, не можеме да зборуваме за развиено земјоделство“, рече премиерот Зоран Заев

Со овој хидросистем како што кажа министерот Хоџа се очекува значително да се зголеми конкурентноста на земјоделсктие производи од овој регион.

,, Овој систем ќе придонесе за интензивирање на земјоделското  производство и зголемување на приносите по хектар. Исто така ќе влија и на развој на општините а ќе ја потикне и локалната економија. Земјоделците од овој регион ќе може да го прошират своето производство, да воведат нови култури, за кои е потребно стабилно наводнување,, кажа минитерот Хоџа

Хидросистемот е вреден над 24 милиони евра. Средствата за негова изградба беа обезбедени од Буџетот на Владата и германската КХФ Банка. Со овој проект изградена е главен цевковвод од 9 километри, 6 помпни станици и дистрибутивна мрежа од 90 километри. Капацитетот на овој систем е 2 300 литри во секунда и ќе биде компатабилен да се гради и третата фаза од овој проект со помпна станица Страиште.

,, Проектот е од капително значење. Ги подобрува условите во локалното земјоделие и  ја оправдува заложбата за напредок и развој на општината преку земјоделството. Со  новиот систем се осовременува процесот на производство и се става точка на идеите за развивање на капацитети со тешка и загадувачка индустрија во нашата општина. Овој систем носи бенефит за околу 1000 домакинства од валандовско кои се занимаваат со земјоделие ,, кажа градоначалникот Перо Костадинов

Со хидросистемот ќе стопанисува АД Водостопанство која ќе ја испорачува водата до двете земјоделски задруги за наводнување во валандовско. Тие допрва треба да ги утврдат цените за испорака на вода до земјоделците. Спроед информациите тие ќе се базираат по површина и во зависност со каква култура е засеана истата.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.