Граѓански активисти од Струмица ги преставија проектите за кои потрошија 84 илјади евра добиени од Општината

531

Преставници на граѓанските организации од Струмица кои добија пари лани од Општината,  ги преставија резултатите односно информираа на што ги потрошија финансиските средства. Општински пари добија вкупно 26 граѓански организации и тоа од Програмите Г1 за поддршка на проектни активности, Програмата V2 – Социјална заштита како и од Програмата  за еднакви можности на мажите и жените.

Граѓанските организации добија вкупно околу 81, 4 илјади ерва или поединечно секоја организација доби од 2 до 4 илјади евра за да ги реализираат своите проекти кои треба да придонесат и потикнат одредени иницијативи но и да се едуцира заедницата за одредени појави и области. Сите граѓански организации средствата ги добија откако Општина Струмица распиша Јавен оглас а тие конкурираа со одредени проектни иницијативи.

,,Јас сум задоволен од реализираните проекти и им благодарам на граѓанските организации за придонесот што преку нив го дадоа за Струмица и на транспарентен и отчетен начин ја продолжуваме нашата соработка, а во интерес на граѓаните,, објави градоначалникот Костадин Костадинов кој беше присутен на презентацијата на проектите од страна на активистите

Вкупно 21 граѓанска организација добија пари од Општината од Програмата Г1. Станува збор за проекти од повеќе области. 

Во Програмата социјална заштита V2 поддршка добија две граѓански здруженија:

Од  Програмата за еднакви можности на мажите и женните поддршка добија  три граѓански организации;

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.