„Читај меѓу редови и биди медиумски писмен“- успешно се реализира проектот на „Медија Флеш“

1083

Медиумската писменост не е едноставно користење на медиумите и познавање на фактите и статистичките податоци за нив, туку поставување на вистинските прашања за она што се гледа, се слуша или чита.

Дезинформациите, пропагандата и лажните вести се проблем на светско ниво. Тие
имаат потенцијал да го поделат јавното мислење, да поттикнат насилен екстремизам
и говор на омраза, а со самото тоа да влијаат врз демократските процеси и да ја
намалат довербата на јавноста за одредени теми од нејзин интерес.

Деновиве е отпечатен промотивен леток и останатите промотивни содржини, а во текот на идната недела „Медија Флеш“ ќе организира работилница со млади, на која со присуство на експерт тие ќе се запознаат со медиумската писменост и проектот кој е во тек на реализација.

Проектот „Читај меѓу редови и биди медиумски писмен“ е финансиран и поддржан од страна на Општина Струмица.

Овој проект има за цел зголемување на свеста на младите во општина Струмица за критичко размислување  преку мотивација за креирање на  сопствен став и одговорно изјаснување во јавноста, со користење на  аргументи  и компетентност, препознавање лажна вест, особено во време на КОВИД-19 пандемијата.

Со спроведувањето на програмските активности, „Медија Флеш“ ќе ги зајакне капацитети на младите и на дел од граѓанските организации во однос на креирањето содржини базирани на основните новинарски постулати, ќе ја зајакне аргументираноста и компетентноста против лажните вести за време на пандемијата, но од друга страна ќе придонесе да се создаде критична младинска маса, која знае да резонира, распознава, ги елиминира лажните вести и го спречува нивното ширење.

 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.