Управниот суд го поништи изборот на директор на Центарот за култура во Струмица

786

Управниот суд го поништи изборот на Васил Бубев за директор на НУЦК Антон Панов во Струмица откако двете кандидатки кои беа одбиени на конкурсот Јасмина Пијанманова и Олвиера Аризанова Монсбарт  поднесоа тужба против министерството за култура. Судот смета дека при изборот била повредена постапката бидејки Комисијаа за селекција на кандидатите направила фаворизација на кандидатот што е избран за директор, барајки од него да ги комплетира документите но не и од двете кандидатки од кои исто така фалеле одредени документи и потврди по распишаниот оглас

,,Судот смета дека тужениот орган ги повредил правилата на постапката и истата ја спровел незаконито односно под нееднакви услвови за сите кандидати – учесници во постапката за избор на директор на НУЦК ,,Антон Панов’’ Струмица,, стои во пресудата

Од миниситерството за култура соопштија дека ќе постапат во законски определениот рок и сголасно насоките и упатствата наведени во самата пресуда

,, Министерството за култура по донесената предусда на Управнито суд за поништување на одлуката за избор на директор на НУЦК ,,Антон Панов’’ Струмица, ќе постапи сво законски определенито рок и сголасно насоките и упатствата наведени во самата пресуда,, стои во одговорот на министерството

Васил Бубев за директор беше избран при крајот на јануари годинава од кога почнаа и протестите на актерите од струмичкиот театар кој работи во склоп на НУЦК Антон Панов во Струмица

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.