Со мобилни мерачи детектори и со дрон ќе се лоцираат загадувачите во Струмица – ЕД Планетум со проект против аерозагадувањето

293

Млади струмичани со мобилни мерачи ќе ги детектираат загадувачите во Струмица кои испуштат  ПМ 10 и ПМ 2,5 честички за да се добие појасна слика во кој дел од градот има најголема аерозагаденост а паралелно овие параметри ќе ги дава и дрон кој ќе се лета над градот во критичните периоди за да ги утврди конкретно кои се можните извори на емисиите на овие канцорегени честички. Ова се дел од резултатите што се очекуваат од пректот,, Чист воздух, едуцира и делувај“ кој е дел од програмската рамка на УНДП финансиран од Шведска за намалување на аерозагаденоста, со кој младите струмичани треба да  изработат и интерактивна мапа на загадувачите.

,,  Ќе набавиме осум мобилни мерачи детектори но и дрон кој во реално време ќе ја мери аерозагаденоста во Струмица при што ќе има интерактивна мапа преку која секој граѓанин со паметен телефон може да го лоцира загадувањето и преку соодветна апликација ќе може да го пријави случајот или кај нас или кај инспекциите. Сакаме да профунцкионира системот загадувачот плаќа и треба да биде санкциониран,, вели Александар Лазаров од Еколошкото друштво Планетум од Струмица.

Младите струмичани  со поддршка на здружението „Геосефера“ од Битола деноввие се едуцираа за конфиуграцијата на градот, струењето на ветрот за да знаат при изработка на интерактивната мапа на загадувачи. За Мите Ристов младите треба да бидат двигателот и да  притискаат пред надлежните да се реши овој проблем. Според него општо познато е дека влажните огревни дрва испуштаат ПМ 10 честички што ќе мора ЈП Македонски Шуми да продава суви огревни дрва

,,Проблем е големиот процент на влагата во огревното дрво, која според истражувањата дава од 4 до 5 пати повисоки концентрации на ПМ честички во воздухот и апелираме до јавните шумски претпријатија да дистрибуираат суво огревно дрво. Мора да се изнајдат соодветни мерки од сите страни и кога дискутираме за мерки мора да ги детектираме зоните кои во градот се позагадени, а кои не се и треба да знаеме дека воздухот не можеме да го исчистиме за една година“ тврди Ристов.

Струмица пред Нова година контуинрано беше на врвот на најзагадените градови во Струмица. Последните недели, просечните дневни  концентрации на ПМ 10 честички се под 150 микрограми на кубен метар, иако во ноќните часови и понатаму се регистрираат најгоелмтие пикови на аерозагаденост.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.