Руралната жена е силна и моќна и столб на традицијата, порача Лејла Куртов од Конче со изложба на фотографии !

1103
Руралната жена е силна и моќна ,таа е столб на нашата традиција,а од друга страна е урбана жена која може да придонесе на економски, културен и социјален развој вели Куртов

Лејла Куртов од Конче ја реализираше првата изложба на фотографии насловена како ,,Рурална жени низ објктивот“. Станува збор за изложба со вкупно 19 фотографии и 17 животни приказни во кои Куртов ја пренесува пораката дека Руралната жена е силна и моќна, која вложува многу труд, креативност, жена која се занимава со земјоделство но во исто време може да биде и претприемач, медицинско лице, учител.

Изложбата предизвика голем интерес кај посетителите

,, Имавме над 1000 фотографии но со помош на сопругот одлучиме за оние фотографии кои што се проепознатливи за Општина Конче оние што ги опишува нашите жени,  нашата општиа култра традиција. Тоа се жени што освен земјоделска работа се и претприемачи, учители, медицински лица. Сакам да покажам дека Руралната жена не е жена која работи само земјдоелство туку и придонесува и во културата, социјалата, економијата,, вели Лејла Куртов.

Со сопругот Метин одлучиле кои фотографии да бидат изложени

Презенитрани се жени кои одгледуваат јагоди, јаболка, бераат и нижат тутун, произведуваат млечни производи, се занимаваат со грнчарство, производители на маџун, домашна тарана, црвени везени пиперки, толчник. На изложбата беа презенитрани и фотографии од девојчиња кои се во македонската и турската народна носија со оглед на соживотот на македонците и турците во Општина Конче

Лејла со жените од Општина Конче кои беа во фокус на нејзиниот објектив

,,Оваа изложба ја посветувам на секоја Рурална жена во нашата држава ,нека оваа изложба биде поттик за сите нас ,и целото наше општество . Руралната жена е силна и моќна ,таа е столб на нашата традиција,а од друга страна е урбана жена која може да придонесе на економски, културен и социјален развој ,, објави Куртов

Беа презенитрани 19 фотографии и 17 животни приказни

Лејла Куртов родена во Скопје 1996 година е дипломиран педагог на Филозофскиот факултет во Скопје, воспитувач во Детската градинка 12-ти јули во Конче каде се грижи и ги воспитува најмалите. Покрај нејзината професионална дејност во слободно време таа се занимава со фотографија и уметничко сликање. ( В.Трајков/ фото ФБ )

Изложбата збогатена и со настап на членови на КУД Конче
Голем број посетители на изложбата на фотографии на Лејла

 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.