Земјоделци и претприемачи од Струмица и Василево ќе добиваат поддршка од новиот Центар за одржлив развој

639

Младите земјоделци и претприемачи од општините Струмица и Василево може да добиваат поддршка во Регионалниот центар за одржлив развој кој се отвори во зградата на ,,деловниот инкубатор“ во струмичката касарна. Центарот се отвори во рамките на проектот. „Пост-Ковид:општините како двигатели на одржливиот развој“ финансиран од УНДП, Бирото за регионален развој но и двете општини

Земјоделците во овој центар  ќе добиваат информации за обуките што ќе се организираат, за отворените фондови на кои што земјоделците може да аплицираат но и за регистарот на земјоделци, додека претприемачите информации за обуки, совети од стручни лица, линкови за отворени фондови но и помош при отпочнување бизнис.

Градоначалниците на Струмица и Василево Костадин Костадинов и Славе Андонов потпишаа договор за меѓуопштинска соработка со што и се официјализираше работата на овој Центар за кои УНДП и двете општини обезбедија околу 4 милиони денари. Од УНДП истакнаа дека посебен фокус и поддршка ќе се дава на жените земјоделки и претприемачки.

Во рамктие на проектот и Центарот ќе фунцкионира и интерактивна веб платформа, која сите заинтересирани земјоделци, но и младите претприемачи можат да ја користат но и да го презентираат своето производство и услуги а исто така може да се понудат и индивидуални сместувачки капацитети

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.