Гевгелија ќе добие метео станица но и сензори кои ќе даваат податоци на земјоделците за заштита и поголеми приноси

1207

Гевгелија ќе добие нова метеоролошка станица која ќе биде во функција на обезбедување податоци за воведување иновации во земјоделството во овој регион. Станува збор за станица која ќе дава податоци за температурата, влажноста и воздушниот притисок на воздухот, брзина и правец на ветрот, количество на врнежи, радијација, УВ индекс, како и количество на ПМ 2,5 и ПМ 10 честички во воздухот.

Паралелно во Гевгелија но и во регионите на Богданци и Валандово ќе бидат поставени други 29 модули со интегрирани сензори за мерења на температурата и влажноста на воздухот, температура и влажност на почвата како и атмосферскиот притисок – податоци кои земјоделците ќе ги добиваат на мобилен или комјутер.

Станува збор за сензори од LoRa технологијата  која ќе дава податиц кога може да се користат систематични препарати, можната појава на пролетен мраз, потребата од наводнвуање, состојбата на почвата преку електро спроводливост на супстратот  односно дава податоци за количината на хранливите елементи околу коренот

Ова е предивдено во проектот „Иновации,развој и вработување во земјоделско-прехрамбениот сектор кој почна да го реализира ФЛОРИТ Гевгелија   во партнерство со Американското земјоделско училиште од Солун, Грција и Мрежата за рурален развој на РСМ од Скопје. Проектот се имплементира имплементира во рамки на Програмата за прекугранична соработка со Грција за периодот 2014-2020.

Со овој проект ќе се врши и мониторинг на атмосферските влијанија и климатските промени  се со цел подобрување на квалитетот и зголемување на приносот во зметеремјоделското производство преку нови иновативи решенија кои што ќе ги користат чинителите и на тој начин преку добивање на мерните податоци ќе знаат за можните ризици од климатски промени.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.