,,Скај плус” во Василево ги презентираше бесплатните услуги како жртвите да се справат со семејното насилство.

425

Жените припаднички на турската националност во Василево се информираа за специјализираните советувалишни услуги и можностите како жртвите на родово засновано и семејнонасилство да се справат со истото.

Неформалната средба на жените од турска националност се одржа вчера попладне  со активистки на здружението Скај плус, координаторката за еднакви можности во општина Струмица и претставничка од организацијата Хера. Тие разговараа за различните форми на насилство, како да го препознаваат, каде да се обратат за информации,како да постапат?

Координаторката за еднакви можности воопштина Струмица, Нела Масалковска, смета дека заедницата мора да соработува меѓусебно за важните прашања какво што е решавањето на родово-базираното насилство. Стручниот тим од здружението на граѓани „Скај плус“ подели и флаери со информации за услугите на Советувалиштето.

Скај плус од крајот на 2021г. ја обезбедува бесплатната услуга – советување на жртви на родово засновано и семејно насилство.

Вакви средби ќе се одржат во повеќе населени местасо цел услугите да се доближат до што поголем број жени, а особено до оние кои живеатво руралните средини, лица со попречености и припаднички на етничките малцинства.

Промотивните активности се дел од проектот „Обезбедување бесплатна правна помош и психосоцијална поддршка за најмалку 200 жени припаднички на малцинствата иранливите групи’’, финансиран од Европската Унија и имплементиран од страна на УНВОМЕН и ХЕРА.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.