Општина Василево вети поддршка на жените со претприемнички дух и нивно учество при носење одлуки

581

Во рамки на Националната платформа за женско претприемништво, градоначалникот на Василево Славе Андонов ја потпиша Декларацијата за подобрување и унапредување на положбата на женското претприемништво доставена од Ксенија Вангелова коориднаторкиа за Југоисточен Плански регион на Националната платформа за женско претприемништво. Со истата општина Василево ќе даде придонес во развојот но и поддршка на женското претприемништво на национално и пред се на локално ниво.

Од таа причина Општина Василево ќе се залага за создавање добри услови за поволно деловно опкружување и соодветна поддршка за развој на претприемничкиот потенцијал на жените; ќе биде партнер во креирањето на реформскиот процес преку поттикнување на поголемо учество на жените во процесот на одлучување, како и зајакнување на капацитетите на граѓанските организации за женско претприемништво и формирањето на локални клубови за женско претприемништво.

„Препознавајќи го женското претприемништво како сила која продонесува во развојот на претприемачкиот екосистем и воопшто економијата во земјата се обврзуваме да ја демонстрираме нашата заложба за подигање на политиките за значењето на женското претприемништво на национално и локално ниво“, стои меѓу другото во Декларацијата што денес ја потпиша градоначалникот на општина Василево Славе Андонов кој нагласи дека негова заложба  ќе биде и промовирањето на позитивни примери на жени претприемачи како двигатели на промените во јавната политика, со што ќе се придонесе и за поголема видливост на платформата и активно ќе се промовира родовата активност.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.