На ГП Ново Село и ГП Дојран ќе се дозволи исклучиво премин на товарни возила, дополнување на владината одлука

2914

Владата донесе дополнување на 19-тата седница од мерките за превентива против ширењето на коронавирусост, при што прецизираше дека на затворените копнени  гранични премини се дозволува исклучиво премин на товарни возила. Ова значи дека ГП Ново Село и ГП Дојран  ќе бидат затворени за патнички сообраќај односно премин на патници и лесни возила но ќе може да се реализира товарниот сообраќај

,,На оваа седница Владата донесе Одлука за изменување и дополнување на Одлуката за мерки за  спречување на внесување и ширење на коронавирусот со која се затворааат сите копнени гранични премини во Република Северна Македонија за премин на патници и возила, освен граничните премини Табановце, Деве Баир, Ќафасан, Богородица и Блаце. На граничните премини кои се затворени за премин на патници и возила, се дозволува исклучиво премин на товарни возила’’ стои во дополнувањето на 19 тата седница доставено од Владата денеска

Како дополнување на заклучоците и препораките од 19-тата седница, Владата на Република Северна Македонија упатува препорака до Јавното обвинителство на Република Северна Македонија да даде упатства и препораки за итно и приоритетно постапување на сите јавни обвинителства во државата во постапките процесуирани од страна на надлежните институции во врска со донесените одлуки, мерки и препораки од страна на Владата на Република Северна Македонија, и другите надлежни државни институции.

Владата им препорачува на сите работодавачи во Република Северна Македонија, односно на секое раководно лице во институциите, во зависност од типот на работата и можностите, да ја организира работата и начинот на работата на вработените лица преку работа од дома, без да се наруши редовното и нормалното функционирање на институцијата.

Дополнувањата на 19 тата седница на Владата на слендиот ЛИНК

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.