Преку форумски сесии, граѓаните ќе предлагаат регионални проекти што ќе ги финансира Швајцарија

1240

Центарот за развој на Југоисточниот плански регион во соработка со Министерството за локална самоуправа и Швајцарската Агенција за развој и соработка ја реализира програмата „Регионални форуми во заедницата”.

Во рамки на предвидените форумски сесии ќе се дискутира за проблеми кои го засегаат Југоисточниот плански регион и ќе се нудат решенија од кои ќе произлезат проектни идеи за предлог проекти.На Првата форумска сесија учесниците имаат можност да се запознаат со форумскиот процес, да дискутираат за приоритетните проблеми кои го засегаат регионот и за истите да предложат приоритетни решенија.

Проектни предлози вклучуваат инфраструктура, бизнис, туризам, заштита на животната средина и социјална инклузија.Сите предлог проекти треба да покажат значителен потенцијал за поттикнување на локалниот и регионалниот економски развој во Југоисточниот плански регион.

Проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“е финансиран од страна на Владата на Швајцарската конфедерација, претставувана од Федералното биро за надворешни работи, делувајќи преку Амбасадата на Швајцарија во Република Македонија/Швајцарската Агенција за развој и соработка во соработка со Владата на Република Македонија, претставувана од Министерството за локална самоуправа.

Следната регионална форумска сесија ќе се одржи на 15.02.2019 година

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.