Над 3 тона пластика и хартија се собрани во Валандово преку мобилната апликација ,,Селектирај отпад’’ !

1215

Повеќе од три тона пластика и  хартија се собрани во општина Валандово откако почна да се имплементира проектот ,, Селектирај отпад’’ при крајот на ланската година . Домакинствата преку мобилна апликација пријавуваат и алармираат дека кесите им се полни со отпад кој може да се преработува и користи како суровина. Вака велат од  ЈП ,,Комунален Сервис’’  од Валандово чија механизација секоја недела ги посетува домакинствата и институциите во ова општина кои се пријавиле дека ќе селектираат отпад . Тие добиваат ќеси со бар кодови и и со мобилната апликација алармираат дека ќесите се наполнети за да комуналното им ги превземе.

,,Проектот се имплементира вече половина година и според досеганшните анализи како комунално месечено со овој проект собираме околу 300 килограми пласитка и околу 200 хартија која потоа се предава во фирми каде ја користат како суровина. Задоволни сме од  интересот . Над 100 тина домаќинства и институции се вклучија и во проектот кои добија  кеси за селекција на отпадот. Не радува фактот што се повеќе млади се приклучуваат за селекција на отпад,, ни изјави Емилија Заева Костoва директор на ЈП Комунален сервис од Валандово

Петок е денот кога комуналното со трактор и приколица го собира селектираниот отпад. Освен од градот во проектот ,, Селектирај отапд,, се приклучуваат домакинства и од населените места во општина Валандово. Тие барат ќеси за пластика и хартија и откако ќе ги наполнат преку мобилната апликација бараат комуналното да дојде и да им го подигне. Парлалено осо проектот се предвидуваат и парични награди за петте најголемите селектирачи кои ја користат мобилната апликација.

,, Ова е добар проект бидејки на тој начин ја заштитуваме животната средина. Знаема колку време и треба на пласитката да се разложи во депониите, но сега таа се користи како суровина. Треба да црпиме искуства од развиените држави и да ја менуваме свеста. Заштитата на природата и животната средина треба да ни биде приоритет. Паралелно со скенирањето на моите кеси јас добивам и поени што може да добијам и награда,, вели Магдалена Пенова која ова недела ја донесе кесата со хартија до ЈП Комунален Сервис.

Проектот го иницираше Марио Томов од ,,Слектирај отпад’’ Валандово кој ја креираше мобилната апликација со која граѓаните се пријавуваат дека сакаат да селектираат отпад и алармираат до комуналното дека нивните кеси се полни за подигање од нивните домови.

,,Нам целта на мобилната апликација и самиот проект е зачувување на животната средина но и заработка од отпадот кој може да се искористи како секундарана суровивна. Со рециклирањето на отпадот решаваме повеќе општествени проблеми а мегу другото и ја подигнвуаме јавната свест,, ни кажа на почетокот од овој проект во Валандово Марио Томов

Освен во Валандово овој проект ,,Селектирај оптад ‘’ се спровдува и во дел од скопските општини.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.