Во земјава живеат 1 836 713 лица – 58.44% Македонци, 24.30% Албанци, објавени резултатите од Пописот

563

Во Северна Македонија живеат 1 836 713 лица, според резултатите од пописот 2021, кој беше спроведен од 5 до 30 септември минатата година, оценувајќи дека државата спроведе успешен попис. Бројот на вкупното попишано население е 2 097 319 лица. Резидентното населени 1 836 713 лица, а вкупното нерезидентно население 260 606 лица. За 132 260 лица податоците се преземени од административни извори.

Од вкупниот број попишани граѓани, резидентни и нерезидентни, Македонци се 54,21 %, Албанци, 29,52 %, 3,98 % Турци, 1,18 се изјасниле како Срби, 0,87 се Бошњаци, а 0,34 отсто се Власи. Од резидентното население како Македонци се изјасниле 58,48 отсто од граѓаните, 24,3 се Албанци, 3,86 се изјасниле како Турци, 2,53 како Роми, 0,94 отсто се Власи, а 0,87 отсто Бошњаци.

Од нерезидентното население, пак, што значи македонски граѓани кои се надвор од државата повеќе од 12 месеци и странци кои се во земјава помалку од 12 месеци, 24,45 отсто рекле дека се Македонци, а 66,36 Албанци, 4,79 се изјасниле како Турци, 1,02 Роми 0,19 Власи, а 0,35 Срби.

Директорот на ДЗС, Апостол Симовски рече дека успешно и професионално е завршен процесот на попишување на населението домаќиствата и становите.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.