Брачниот пар Томе и Ангела Перунковски заедно со Савка и Ели Сулеви, го подготвија најдоброто слатко од зрели смокви на годинашната Смоквијада 2019 година во Гевгелија. Според жирито тие го приготвиле највкусното слатко оценувајки ја густината на шербетот, изгледот и бојата на смоквата после целиот процес иако како што истакнале годинава било тешко пред се поради големата конкуренција и искуството кои го имале готвачите.
Второто место го делеа Мара Ангова и Билјана Цимешиќ, заедно со Ѓургица Прочкова и Македонија Костадинова. Додека трето место го освоија Кире и Елза Стојанови и Доца Јованова и Роска Велкова.Оваа година за наградата најдобар готвач на слатко од смокви се натпреваруваа девет екипи и една ревијална. Никој од учесниците не сакаше да ја открие тајната на тоа како се прави најубавото слатко од зрели смокви во Гевгелија
фото ФБ Смоквијада