Фото – Учениците од ,,Димитар Влахов” Струмица со зелена акција за почист воздух и здрава средина

2145

„Со младинска зелена акција до поздрава животна средина!“ . Ова е мотото на акцијата што ја спроведоа средношколците од средното училиште ,,Димитар Влахов’’ од Струмица од земјоделската струка, во соработка со здружението ,,Хорти Еко’’.

Зелената акција се состоеше во садење  зимзелени и листопадни дрвца во училишниот но и ученичкиот дом. Целтa на акцијата беше озеленување и оплеменување на јавните површини но и испраќање порака до своите соучениците и млади  за унапредување на животната средина.

,,Струмица ваквото, наменско и планирано засадување на дрвца има повеќекратни ефекти и далекусежни благодети, не само за озеленување на дворовите на училиштето и ученичкиот дом, туку и за едукација и поттикнување на еко-свеста кај младите учесници во акцијата.,, кажа професорот Томе Тимов

,,Идејата е тие сами да се грижат за дрвцата кои ќе ги засадат и со тоа да да стекнуваат навики за зачувување на средината во која што тие живеат и делуваат преку реплицирање на слични идеи и еко практики. Поттикнувањето на еко-свеста е значајна за обвновување на кругот на биодиверзитетот како важен услов за хармонија и синергија меѓу луѓето и растенијата.,,потенцираше Тимов

Денеска беа засадени вкупно 36 дрвца. Намерата на средношколците е да ги потикнат сите чинители во општината па и грашани за реплицирање и имплементирање на идејата  со цел воспоставување долгорочна кампања за прочистување на дишните патишта и на крвотокот на општианта

Акцијата во СОУ Димитар Влахов беше дел од проектот Младите вво руралните средини за итнеграција на Македонија во ЕУ што го имплементира, спроведуван од страна на ЦНВП Македонија и Мрежата за рурален развој

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.