Утврдени предлозите за проекти од социјалната инклузија во Југоистокот за кои има грант од 125 000 швајцарски франци

1295

Преставници на општините од Југоистокот, граѓанскиот сектор, преставници од институции и организации кои работат во областа на социјалата, ги утврдија концептите за предлог проекти кои треба да ја подборат социјалната инклузија во Југоисточниот плански регион со средства од Швајцарската агенција за развој и Министерството за локална самоурпава. Станува збор за предлози кои произлегоа од втората регионална форумска сесија на Центарот за развој на Југоисточниот плански регион од  проектот „Одржлив и инклузивен рамномерен регионален развој“, преку кој самите граѓани детектираат и нудат решенија за подобар живот на гражаните од Југоистокот.

Станува збор за предлог концептите ,,Подобурвање на условите за образование и престој на ранливите групи во Југоисточниот плански регион’’ ,,Отварање на тренинг центар за пристап на пазарот на труд на лица со попречености’’ ,, Подобрување на здравствената заштита на жените во руралните средини’’ ,, Воведување на социјални услуги за помош на стари и изнемоштени лица’’ ,, Заштита на бездомни лица’’ кои денеска ги предложија учесниците на втората форумска сесија. Преку овие проекти се очекува значително да се подобри социјалната инклузија во сите 10 општини од Југоисточниот регион.

Овие предлог концепти треба да се доработат  до третата форумска сесија на која учесниците ќе предложат листа со три проекти за финансирање од грантот што го обезбедија Швајцарската агенција за развој и Министерството за локална самоуправа. За Југоисточниот плански регион како втор по развиеност грантот изнесува вкупно 125.559,00 швајцарски франци. Третата сесија на која ќе се одлучува за кои проекти од социјалнат аинклузија ќе треба да се наменат овие средства ќе се одржи идниот месец.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.