Струмичките пожарникари објавија детален приказ што се случувало критичната ноќ кога гореше ,,Глобал’’

1458
Струмичките пожарникари на својата официјална ФБ страна објавија што се случувало критичната ноќ кога ГТЦ Глобал го зафати силен пожар. Тие до детали објаснуваат од пријавата за пожар во Глобал, нивното дејствување и помошта што ја добиле од колегите од Радовиш, Валандово, Штип и Кавадарци. Еве што стои во нивната објава:

„На ден 02.01.2021 година во 23:12 часот по дојава дека е запален делот за дотур на стока во ГТЦ „Глобал“ со влез од улицата „Васил Сурчев“, ТППЕ Струмица веднаш излезе на лице место со 1 ПП возило и 5 пожарникари спасители. На лице место е увидено дека речиси целото приземје е зафатено со голем пожар во разгорена фаза. Поставена е линија и веднаш е дејствувано од тој влез. Веднаш потоа е известен командирот на ТППЕ Струмица, кој наредува целосна мобилизација на ТППЕ Струмица и сите останати 31 пожарникари спасители ги напуштаат своите домови и се упатуваат кон базата. Во меѓувреме од базата тргнува уште едно ПП возило со останатите пожарникари спасители кои во тој момент се на должност (ноќна смена) и се поставува на влезот во ГТЦ „Глобал“ на улицата „4 Јули“, каде се кршаат стаклата на влезовите и почнува да се дејствува и од тој влез. Како што пристигнуваат другите пожарникари, се испраќат уште две возила кон главниот влез од улицата „Ленинова“, каде што почнува да се дејствува кон дел од дуќаните кои имаат излез од надворешната страна.

Командирот на ТППЕ Струмица , во меѓувреме го известува Градоначалникот на општина Струмица и се побарува помош од Противпожарните единици од Радовиш, Валандово, Кавадарци и Штип, како и од ЈПКД „Комуналец“. Сите одговараат позитивно на оваа барање и испраќаат свои возила и пожарникари спасители и тоа ׃

– ТППЕ Радовиш со 3 ПП возила и 5 пожарникари спасители,

– ТППЕ Валандово со 2ПП возила и 4 пожарникари спасители,

– ТППЕ Кавадарци со 2ПП возила и 8 пожарникари спасители,

– ТППЕ Штип со 1 ПП возило и 6 пожарникари спасители.

Пожарот во внатрешноста беснее со огромни размери, температурата се мери во стотици степени, видливоста е еднаква на нула, кислород во внатрешноста еднаков на нула. Секое вдишување на чад повеќе од 15 секунди предизвикува несвестица и подоцна смрт. Двајца пожарникари спасители кои во тој момент влегуваат во ГТЦ „Глобал“, почнуваат да чувствуваат слабост и нагон за повраќање. Од страна на екипи на Брзата помош им се укажува помош при што едниот од нив се препраќа кон болницата во Струмица и прима инфузија, додека другиот по негово барање се враќа на должност.

Во првите 30 минути од пожарот целата единица од Струмица веќе дејствува од сите три влезови. Успешно се спречува ширењето на пожарот кон вториот кат од надворешната страна со поставување на скали. Од влезот од улиците „Васил Сурчев“ и „Ленинова“ екипи на пожарникари спасители со специјални изолациони апарати за дишење влегуваат внатре во ГТЦ „Глобал“ и успеваат да го спречат ширењето на пожарот кон јужната страна, кон булевар „Маршал Тито“.

Екипа од пожарникари влегува во ГТЦ „Глобал“ од кај гаражите, барајќи ги хидрантите и се утврдува дека тие се неупотребливи, поради што сите ПП возила мораат да ротираат кон базата за полнење вода и се губи драгоцено време и енергија.

Една екипа со 4 пожарникари влегува од кај гаражите и се движи кон останатите катови, кадешто успешно го ликвидира пожарот кој има зафатено неколку дуќани на 1 и 2 кат, и тоа првично со ПП апарати, а потоа со линија од 9 црева кои беа донесени од ПП возило од улицата „Васил Сурчев“.

Во внатрешноста на ГТЦ Глобал паѓаат секакви метални материјали од кровот и терасите што во голема мера го забавува движењето на екипите кои во тој момент се таму. Во меѓувреме пристигнуваат и екипите од другите градови и активно се вклучуваат во гаснењето на пожарот од сите три локации.

Успешно е спречено опожаруваето на преостанатиот дел од приземјето и дуќаните, како и останатите катови. Во 03:50 часот пожарот е конечно локализиран и ликвидиран.

Изразуваме огромна благодарност кон сите пожарникари спасители кои учествуваа во гаснењето на пожарот, покажаа голема храброст, оставaјќи ги своите фамилии без сон таа ноќ. Изразуваме благодарност за поддршката од сите медиуми, граѓани и институции и голема жалост за сите кои претрпеа огромни штети“ – стои во објавата на струмичките пожарникари .

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.