Почнаа работите за заштита на манастирот во Вељуса со грантот од 100 илјади долари од САД

2716

Заводот за заштита на спомениците на култура и Музеј – Струмица во октомври минатата година доби грант од 100.000 долари од Амбасадорскиот фонд на Соединетите Американски Држави за комплетна заштита на Манастирот „Св. Богородица Милостива (Елеуса)“ во Вељуса кој потекнува од 11 век и е единствената градба во земјава која ја презентира византиската сакрална архитектура. Како што не информираше Јасмина Пијанманова проект координатор од Заводот и Музеј Струмица, средствата од овој грант ќе се користат за целосна конзервација на фреско живописот во манастирот кој е повеќе слоен и фреско конзерваторите ќе работат на откривање на постарите слоеви на фрескоживописот кои потекнуваат од 13 и 14 век. Комплетна заштита на црквата „Елеуса“ опфаќа и конзервација на надворешната фасада, интервенции на кровот и конзервација на мозаикот.

,,Комплетната заштита на манастирот со овој грант треба да заврши до октомври 2021 година, но со оглед на ситуацијата со пандемијата од корона вирусот и други административни процедури сигурно проектот ќе се пролонгира за уште една година. Досега малку се работеше на фреско конзервацијата, но работата беше стопирана бидејќи треба да се направи најпрвин надворешна фасада и интервенција на кровот за да не дојде во иднина до оштетување на фреските во внатрешноста ако се појави влага. Во тек е изработка на проект за санација на кровот и земање на примероци од фасадниот малтер за да се направи соодветна конзервација. Со завршувањето на вонредната состојба се започнува со активно работење на проектот,, вели Јасмина Пијанманова.

Министерството за култура во повеќе наврати во изминативе години финансиски интервенираше за заштита на овој значаен белег на културното наследство, но со потпишувањето на грантот од Амбасадорскиот фонд на Соединетите Американски Држави ќе се придонесе за ревитализација и за подолгорочна санација и заштита на вредниот објект, како и на живописот кој има единствени  иконографски  решенија кои датираат од пред 8 века а кои биле  инспирација за  натамошниот развој на византиското монументално сликарство кажаа од Музејот

 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.