Половина милион евра се инвестира кај сончевата населба Мантово, Конче очекува развој на езерскиот туризам

2406

Околу половина милион евра се инвестираат во езерската викенд населба Мантово во општина Конче во подобрување за подобрување на патната инфраструктура со цел искористување на потенцијалите што ги нуди ова езеро. Таму преку проектот за локална и регионална конкурентост се реконструираше патниот правец од Габревци до населбата во должина од 6 километри при што е поставен нов асфалтен слој.

Преку овој проект ќе се мапира патека до ,,Чуката’’ каде ќе има летниковци со поглед над целата населба но и патека од Влашките колиби кои ќе добијат осветлување па се до манастирот ,,Св Ѓоргија’’.  Станува збор за проект финансиран од Светска Банка и ЕУ кои одобриј аоколу 18 милиони денари за подобрување на пристапот и искористување на потеницјалите на ова езеро кое плени со својата убавина

Паралелно во ова населба каде што има изградено околу 200 викендички се гради и улична инфраструктура со атмосферска канализација. Преку Центарот за развој на Југоисточниот плански регион беа обезбедени околу 12 милиони денари со кои веќе се работи на изградба на улиците во ова населба со атмосферска канализација.

Станува збор за проектот ,,Подобрување на туристичката понуда во Југоисточниот плански регион преку изградба на патна инфраструктура во Сончевата езерска населба Мантово – општина Конче,, за кој градоначалниците од десетте општини од Југоисточниот плански регион се сложија да биде приоритетен за ова година

 

Мантово преставува огромен туристички потенција за Конче каде што оштината наскоро ќе даде на продажба на парцели за изградба на угостителски и сместувачки капацитети.

,,Целта е да го развиеме рекреативниот и алтернативен  туризам оти Мантово нуди огромни потенцијали. Се надевам дека со пристапот ш го овозможиме ќе потикнеме и нови инвестиции ,, ни изјави градоначалникот на Конче Благој Илиев

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.