Одржана 13 по ред „Гастрономска изложба 2022“ на ФТБЛ- Гевгелија

386

Денеска, на отворената тераса во хотел „Аполонија“, се одржа 13 по ред „Гастрономска изложба 2022 година“ во организација на Факултетот за туризам и бизнис-логистика во Гевгелија при Универзитетот „Гоце Делчев“- Штип. На покана од Факултетот, на настанот присуствуваше градоначалникот на општина Гевгелија, Андон Сарамандов. Како и луѓето кои имаат дадено свој придонес во идејата за реализација и опстојувањето на овој традиционален настан: проректорот, проф. д-р Мишко Џидров, деканот на Факултетот за туризам и бизнис-логистика, проф. д-р Татјана Бошков, продеканот, доцент д-р Наташа Митева, раководителот на Наставниот центар, проф. д-р Марија Магдинчева Шопова, поранешни декани, претавници на хотел „Аполонија“, студенти од факултетот, како и други присутни

Градоначалникот на општина Гевгелија, Андон Сарамандов, почестен од поканата, во своето обраќање истакна:Овој настан, преку традиционалната музика и вкусна храна, ги доближува сегашните генерации до нашите предци, потсетувајќи ги на нашето минато. Историјата со векови наназад ја пишува културата на македонскиот народ. Само со организација на настани од ваков карактер, ќе продолжиме да ја чуваме културата и традицијата, пренесувајќи им ја и на поколенијата по нас.

Имено „Гастрономска изложба“ на ФТБЛ во Гевгелија е настан, на кој се презентира традиционална храна подготвена на модерен начин, бизнис-идеја за развој на културниот туризам или друг вид туризам, фотографии на стари традиционални јадења и стари предмети, артефакти и традиционални носии од регионот и државата. Во кои активности учествуваат студентите на организирани работилници, пред одржувањето на изложбата, со цел поттикнување на развојот на специфичните форми за развој на туризмот во општина Гевгелија, со посебен осврт на културниот туризам и традицијата.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.