Објавен Конкурсот за песни за Фолк Фест Валандово 2024 – за избраните, авторите ќе добијат по 30 илјади денари

689
Градоначалникот Перо Костадинов ја врачи наградата на Мишко Крстевски - победник на Фолк Фест Валандово 2023

Општина Валандово го објави Меѓунродниот конкурс за избор на композиции за 37. издание на фестивалот на новосоздадени македонски песни „Фолк Фест Валандово 2024“. На конкурсот кој е објавен на веб страницата на Општина Валандово, можат да учествуваат домашни и странски автори и изведувачи

,,Авторите се должни да достават оригинална композиција, напишана за вокал и народен оркестар, изработена во духот на македонската народна музика. Композицијата треба да биде оригинална и досега неизведена. Квалитетот на песните треба да биде во сооднос со реномето на фестивалот. Композициите доставени на Конкурсот не треба да бидат подолги од 415. Текстот на композицијата треба да биде на македонски јазик,, стои во конкурсот

Анета и група Молика ја освоија третата награда на Фолк Фест Валандово

Инаку организаторото на фестивалот Општина Валандово  со авторите чии дела ќе бидат избрани на Конкурсот, ќе склучи договор и ќе им исплати надомест во износ од 30.000,00 денари од композиција. Со склучување на договорот, авторите имаат обврска на организаторот да му ги пренесат правата за прво јавно изведување, за радиодифузно емитување, за тонско и видео снимање, умножување и продажба на носачи на слика и звук, објавување на тонските и видео записите на интернет и друго, како и право организаторот овие права да ги пренесува на трети лица.

Рокот за поднесување на композициите е најдоцна до 15 февруари 2024 година. Апликациите се поднесуваат најкасно до 15,00 часот во архивата на Општина Валандово

Елена Андонова ја понесе втората награда како и наградата за најдобра интерпретација а песната освои награда и за најдобар аранжман

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.