Милевски: Со општина Струмица ќе инвестираме 8 милиони денари за реконструкција на опожарениот Дом на Култура во Куклиш

624

Министерството за локална самоуправа и општина Струмица заеднички ќе инвестираат 8 милиони денари или 130 илјади евра зареконструкција на опожарениот Дом на Култура во Куклиш. Информацијата ја објави министерот за локална самоуправа Горан Милески на својот Фејсбук профил потенцијарјки дека иницијативата била на градоначалникот на Струмица Костадинов а парите што ќе се инветираат че бидат во сооднос 50% – 50%,

-Изгорениот и уништен објект на поранешниот Дом на културата во село Куклиш, Струмица го враќаме во функција. Министерството за локална самоуправа заедно со Општина Струмица, на иницијатива на градоначалникот Костадин Костадинов во сооднос 50% – 50%, ќе инвестираат оваа година осум милиони денари за обновување на Домот на културата во Куклиш. Со реализација на првата фаза од реконструкцијата на објектот го правиме првиот чекор на враќање на културата и културните настани и во руралните средини во Струмица, напиша министерот Милески, потенцирајки дека изгорениот и уништен објект на поранешниот Дом на културата во село Куклиш, Струмица ќе го вратат во функција.

Лани тогашниот градоначалник на Струмица Коста Јаневски го објави идејното  решенија за новиот Дом на Култура во Куклиш кој како градба ке биде со околу 646 метри квадратни и висок 7 метри. Целиот простор е со 2296 метри квадратни каде е планиран и паркинг за 13 возила.

Според тогашната објава објектот во Куклиш како и во Вељуса се предвидени да имаат сала за приредби и претстави со сцена и гардероби за изведувачи, влезен ходник со пристапни скали, библиотека со читална, две простории за културно уметнички друштва, две канцеларии за вработените, клуб на пензионери, канцеларија на месната заедница, кафетерија, санитарни простории и просторија за сместување на термотехнички инсталации.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.