МЗШВ издава земјиште во Струмица, Гевгелија, Валандово, Радовиш за кое земјоделците сметаат дека е слободно и сами ќе покренат постапка

2211

Течат јавните повици на МЗШВ за издавање под закуп земјоделско земјиште во државна сопственост во општините Струмица, Валандово, Гевгелија и Радовиш за кои земјоделците имаат сознание дека се слободни. Станува збор за парцели за кои земјоделците ќе можат самоиницијативно да покренат постапка за добивање, со изготовување на геодетски елаборат и прибирање на сите потребни документи пропишани со јавните повици, за земјиште за кое имаат информација дека е слободна земја.

Станува збор за парцели најмногу до 3 хектари врз кои нема подигнато насад, не е издадено под закуп или не се води постапка за денационализација информираат од МЗШВ кои овие парцели ги издава за период до 15 години за подигање на долгогодишни насади, оранжерии, насади со лешник, маслинарници и други земјоделски култури но и  ливади , за брзо растечки дрвја, за рибници и за спортско-рекреативни активности и рурален туризам.

Станува збор за јавните повици  кои имаат за цел да се стави во функција целото расположливо земјоделско земјиште, вклучително и оние парцели што не се актрактивни. Последниот ден за поднесување на пријави за добивање земјоделско земјипте за кое фармерите сметаат дека е слободно е 22 јануари

Повеќе информациии на следниот ЛИНК

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.