Меурестиот козинец доби мурал во Богданци, Полимат 13 планира да прави патеки до пределите со ова ендемично растение

1855

Во рамките на проектот ,,Зачувување на ендемичните растенија во Македонија’’ што го спроведува ,,Полимат 13’’ и Македонското еколошко друштво, во центарот на Богданци во градскиот парк беше нацртан ѕиден мурал ,,Меурест козинец’’ кој во земјава единствено го има во ова општина. Муралот е на површина од  30 квадратни метри на кој во оригинални бои е насликан  козинецот кој има статус на ,,критично загрозен’’ вид на растение во земјава. Целиот мурал има за цел да ја подигне свеста кај јавноста за ретките ендемични растенија во земјава но и поголема заштита на животната средина. Истиот го изработија ументиците Виктор Семенпеев и Ана Димчевска Семенпеева од Богданци по повод денешниот меѓународен ден на растенијата.

,, Користеме различни методи за да го популаризираме ова растеније и да пренесеме на граѓаните дека секое растение кое е во националниот биодиверизитет во Македонија треба да се негува и сочува.Станува збор за мало растеније кое е ендемично и цвете во овие месеци. Планираме да направиме кратка патека каде има растенија од козинецот за да може да ги виде овие ретки растенија кои ги има и на одредени предели во Бугарија, Грција и Турција во целиот свет,, реќе надица Маџарова од здружението Полимат

Муралот  го изработија ументиците Виктор Семенпеев и Ана Димчевска Семенпеева по повод денешниот меѓународен ден на растенијата. Тие се користеа фасадни  бои и спрејови.

,, Преку овој мурал сакаме да ја запознаеме јавноста дека во Богданци има уникатно растение пред се младите и да упатиме порака да не се уништува бидејки во овој период има светови кои се интересни парекреативците го уништуваат,, кажа Семенпеев

Полимат  13 од Богданци ова ретко растение го набљудува векле четири години со цел да се дознае повеќе за неговите каректеристики но и стабилноста на неговата популација. Претежно го има во северзападниот дел над Богданци каде ова здружение планира да поставува патокази но и патеки со цел посета на површините со меурест козинец и негова заштита.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.