И општините Радовиш и Конче ќе добијат машина Ровокопач, ќе ја користат комуналните претпријатија

2209

Од Програмата  за развој на руралната ифраструктура, за која Владата побара, а Европската Унија одобри 15,5 милиони евра, заеднички универзален ровокопач ќе добијат и општините Радовиш и Конче. Целиот проект за подобрување на општинските услуги од ова Програма го спроведува министерството за финансии а го администрира Светска Банка. Токму преку овој проект, кој има за цел подобрување на руралната инфраструктура, министерството за финанси набави 10 универзални ровокопачи и по распишаниот јавен повик и еволуација на пристигнатите апликации, одлучено е една машина да биде доделена и на општина Радовиш која заедно со Конче ќе ја користат а во апликацијата како партнер е наведена и општина Карбинци

Станува збор за универзален ровокопач кој ке помогне во одржувањето на патиштата, копање ровови, чистење одводни канали. Истиот е опремен и со дополнителна опрема како хидрауличен чекан и даска за смет. Од десетте машини-ровокопачи, еден заеднички  добија и општините Василево, Босилово и Ново Село. Останатите осум, министерството одлучи да ги додели на општините Берово, Чешиново Облешево, Крива Паланка, Демир Хисар, Македонски брод, Маврово и Ростуше, Дебрца и Неготино. Возилата ќе се предадат во наредниот месец.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.