Завршување на проектот „Платформа за обука за работа со Е- Влада“

199

На 28 февруари 2023 г завршен е проектот „Платформа за обука за работа со Електронската Влада“, договор број 2020-1-BG01-KA227-ADU-095128, финансиран во рамките на програмата Еразмус+. Координатор на проектот беше Трговско-индустриската комора Видин, партнер од Романија беше здружението „Олтенија за 10“, а од Северна Македонија Здружението на млади „Феникс“. Во рамките на проектот беа развиени четири интелектуални производи – E-learning Hub – https://digi-learning.net/ едукативна платформа за работа со електронски услуги, Видео прирачник за работа со електронски услуги обезбедени од државни институции, теренска студија за проучување на потребите, барањата и проблеми со кои се соочуваат корисниците од креативниот и културниот сектор при користењето на различни видови електронски услуги и хартиен прирачник за работа со електронски услуги. Развиен како дел од проектот, E-learning Hub – едукативна платформа за работа со електронски услуги содржи видео прирачник, вклучувајќи 50 видео лекции кои даваат насоки за работа со електронските услуги што ги обезбедува државната администрација во Бугарија, 50 видео лекции со упатства за работа со е-услугите обезбедени од државната администрација во Романија, како и 50 видео упатства кои покажуваат како да се работи со е-услугите во Северна Македонија. Во случај да се соочите со потешкотии при користење на различни електронски услуги, можете да ги искористите нашите видео упатства. Покрај платформата, може да се најдат и на Фејсбук страницата на проектот „PEWe-GOV“ https://www.facebook.com/profile.php?id=100069807381320&mibextid=ZbWKwL  и на Youtube профилот на Младинско здружение Феникс – https://youtube.com/@mzf3785 . Платформата, покрај видео водич, содржи и неколку други модули како „Електронски услуги за секој граѓанин“, овде може да се најдат информации за основните услуги што институциите им ги даваат на граѓаните. Модулот „Електронски услуги за бизнис“ ги содржи основните услуги што ги обезбедуваат институциите за бизнис. Во модулот „Бизнис во културниот и креативниот сектор“ можете да најдете информации за специјализирани услуги и електронски ресурси за бизнис од областа на културниот и креативниот сектор. Модулот „Слободен работник во културниот и креативниот сектор“ содржи информации за специјализирани услуги и електронски ресурси за самовработените во културниот и креативниот сектор. Последниот модул „Кориснички модул“ може да го искористите и со регистрација на платформата. Така ќе можете да поставувате прашања, да го следите вашиот напредок и многу повеќе. Ги покануваме сите што наидуваат на проблеми при работа со дигитални сертификати или кога користат електронски услуги обезбедени од различни институции да ги искористат предностите на видео лекциите развиени во рамките на проектот. Потребно е само секој поединец да се регистрира на платформата. Регистрацијата е брза и лесна. Пополнете само име и презиме, е-пошта, корисничко име и лозинка. Се надеваме дека платформата и сите интелектуални производи развиени во рамките на проектот ќе бидат корисни за корисниците!

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.