Жителите на Струмица и Дојран се информираа каде и како да добијат бесплатна правна помош

598

Со цел да се информираат граѓаните за можностите за бесплатна правна помош  и да се осигури подобра искористеност и пристап до овие услуги денеска Дојран  Струмица имаше штандови на кои граѓаните можеа да се информираат за можноста за користење бесплатна правна помош.

За време на престојот голем број граѓани поставува прашања но и одговори  како и каде да добијат бесплатна правна помош, вклучувајќиза семејно насилство, имотни прашања, дискриминација и социјална заштита…

Информативните активности, организирани во 12 општини во Северна Македонија, од 13 јули до 20 август, се очекува да ги зајакнат знаењата за бесплатната правна помош меѓу жителите на локалните заедници, но, исто така и меѓу правните професионалци,  на тој начин подржувајќи поширок пристап и искористување на овие правни услуги, со особен фокус на ранливите групи, како што се жените и децата.

Кампањата за БПП, којашто во Северна Македонија се спроведува од 2021 година, има за цел да ги промовира овие услуги како еден достапен и функционален механизам којшто нуди ефикасна правна заштита на граѓаните и најважно од се, осигурува еднаков пристап до правната помош за оние коишто инаку не би можеле да си ја дозволат.

Овој настан се организира во рамки на заедничкиот проект на Европската унија и на Советот на Европа “Поддршка за подобар пристап до поквалитетни услуги за бесплатна правна помош во Северна Македонија”, во тесна соработка со Министерството за правда на Северна Македонија и останатите членови на Националното координативно тело за бесплатна правна помош: подрачните одделенија на Министерството за правда, граѓански организации и правни клиники овластени да да даваат бесплатна правна помош (БПП). Проектот е дел од заедничката програма на СЕ-ЕУ“HorizontalFacility за Западен Балкан и Турција 2019-2022 г.”,иницијатива за соработка со која им се помага на земјите-кориснички во Западен Балкан и Турција да сеусогласат со европските стандарди. 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.