ЕД Планетум во публикација ги промовираше природните вредности на 4 патеки за развој на еко туризмот во Струмица

1662

Со афирмација на природните вредности на четири пешачки патеки, ЕД Планетум од Струмица сака да го интензивира развојот на еко туризмот во општина Струмица. Од таа причина членовите на Планетум од Струмица промовираа брошура, што се може да се види од аспект на богатата флора и фауна. Станува збор за публикацијата ,,По патеките на биодиверзитетот во Струмица’’ кои треба да станат дополнителна туристичка содржина при што посетителите ќе може да видат дел од природното богатство на ова општина

,,Одредивме четири патеки, кои имаат голема вредност и богатство и се посветивме на истражувања кои значат многу. Податоците од истражувањата се публикувани во брошурата каде може да се види и прочита за сите можни инсекти, птици, растенија, плодови, кои цицачи ги има по патеките па дури и кои културно-историски богатства може да се видат по самата патека,, потенцираше Митко Николов од „Планетум“.

Станува збор за патеките од Чампоро до Чам Чифлик , втората е од селото Водоча па се до вештачкото езеро Водоча и околу него која е покестремна патека, третата е од старото џаде пред Костурино па се Маркова река наречена Античка патека а четвртата е од село Банско до Габрово односо Габровските водопади преку Беласица

,,На овие патеки има огромни природни вредности кои јавноста не ги знае. Станува збор за брошура која е прва од таков вид во државата,, рече Страшо Даов професор по Биологија

Истражувањето и презентацијата на богатиот биодиверизитет на Струмица на четири пешачки патеки е дел од ангажманот на граѓанскиот сектор за промоција на еколошкиот туризам во општина Струмица.

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.