Државата ги објави огласите за субвенции за сончеви колектори, ПВЦ прозори, печки на палети за 2021

6114

Министерството за економија ги објави четирите јавни повици кои произлегуваат од Програмата за промоција на обновливите извори на енергија и поттикнување на енергетската ефикасност во домаќинствата за 2021 година. Според програмата  предвидено е да се доделат 52 милиони денари.

Државата планира надоместување дел од трошоците за купени и вградени сончеви термални колекторски системи во домаќинствата. Тие се движат до 10 односно до 15 илјади денари за домакинства со ниски примања кои планираат да купат и вградат сончеви колектори ова година Огласот може да се види ТУКА

Субвенции во висина до 20  илјади односно до 25 илјади денари за домакинства со ниски примања се предвидени и како надомест за  дел од трошоците за купување и вградување печки на пелети во домаќинствата во ова 2021 година. Огласот и кои се документи се потребни може да се виде ТУКА

Се планира да бидат дадени субвецнии за купени и вградени ПВЦ или алуминиумски прозорци во домаќинствата. Износот на субвенција се движи до 20 односно до 25 илјади денари за домакинство со ниски примањата. Огласот и условите за субвенции за ПВЦ или алуминиумски прозорци може да се виде ТУКА

Државата ќе дава субвенции и за надоместување дел од трошоците за купување и инсталирање фотонапонски панели за производство на електрична енергија до 4 kW за сопствена потрошувачка за домаќинствата.Условите може да се видат ТУКА

Фото Парно МБ Струмица 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.