ДЗС објави колку ќе бидат надоместоците за попишувачите и инструкторите за престојниот попис

3455

Државниот завод за статистика кој неодамна го објави јавниот Конкурс за ангажирање на реонски попишувачи и реонски инструктори за претстојниот Попис кој ќе се спроведе од 1-ви до 21-ви април, информира дека веќе биле пријавени околу 4.000 кандидати заинтересирани за попишувачи и реонски инструктори а рокот за пријавување трае до 28 февруари.

Како што објавивме во Југоистокот според објавениот Конкурс ќе бидат ангажирани 488 реонски попишувачи и инструктори при што даден е опис колку лица ќе бидат нагажирани по општини односно реони.  На конкурсот можат да се пријават сите полнолетни државјани кои се невработени со завршено најмалку средно образование и имаат основни компјутерски вештини. Пријавувањето трае од 23 до 28 февруари.

Дополнително, Државниот завод за статистика во Правилникот за утврдување на начинот и поблиските услови за утврдување на надоместокот за извршените работи на учесниците во Пописот, 2021 година ги утврдува и надоместоците за реонските попишувачи и реонските инструктори.

Надоместокот за попишувачите за правилно внесени податоци во електронскиот прашалник се утврдува да изнесува:

  • за попишувач паушален износ од  4.000,00 денари;
  • за секое попишано лице  по 30,00 денари;
  • за секој попишан стан по 20,00 денари;
  • за секое попишано домаќинство по 50,00 денари;
  • за лице определено за резерва паушал од 5.000,00 денари;
  • за секој ден ангажирање по повик на резервниот попишувач 700,00 денари дневно.

Надоместокот на реонскиот инструкторот се утврдува да изнесува:

  • за реонски инструктор  паушален износ од  5. 000,00 денари;
  • за секоe попишано лице од попишувачот  по 3,00 денари;
  • за секое попишано домаќинство од попишувачот по 5,00 денари;
  • за секој попишан стан од попишувачот по 2,00 денари.

 

Крадењето авторски текстови е казниво со закон. Преземање авторски текстови и фотографии од ©DRNKA.MK е дозволено само делумно и со ставање хиперлинк до содржината што се цитира.